Index českých podnikových dluhopisů
obchodovaných v České republice
Jak se index počítá?Dluhopisy v indexu

Index sestavili analytici J&T Banky, Index sleduje emise veřejně obchodované na BCPP s objemem nad 200 milionů korun.

TMR: Hodnocení situace a náš komentář

TMR vydala doplnění výroční zprávy o dopad epidemie na její hospodaření. Informace jsou dostupné na str. 158-159 zde: https://tmr.sk/data/upload/short.messages/rocna-sprava-2018-19_1_20200326_233332.pdf

TMR odhaduje, že dopad epidemie a uvalených restrikcí na tržby bude maximálně 7-8 mil. EUR, pokud bude epidemie trvat zhruba 2 měsíce. Poslední celoroční tržby činily 127,6 mil. EUR, tj. potenciální pokles tržeb je o cca 7 %. Nižší tržby plánuje TMR kompenzovat snížením nákladů a odkladem investic. Důvodem, proč je odhadovaný dopad relativně malý, je sezónnost. Vládní nařízení zavřít střediska a hotely přišlo ke konci zimní sezóny a na začátku slabých jarních měsíců, kdy některé kapacity TMR bývají zavřené i za normálních okolností. Proto je škoda zatím limitovaná. Otázka samozřejmě bude, jak dlouho budou dopady epidemie pokračovat i do letních měsíců. TMR uvádí, že začátek letní sezóny je pro její byznys v první polovině června. Z našeho pohledu jsou zde plusy i mínusy současné situace pro letní sezónu. Na jednu stranu mohou zákazníci začít více šetřit nebo se budou dále vyhýbat místům s velkou koncentrací lidí, na druhou stranu bude pravděpodobně dále omezené mezistátní cestování, a to může řadu rodin motivovat k dovolené doma. To by mohlo některé negativní vlivy kompenzovat. 

Z finančního pohledu TMR uvádí, že má po zimní sezóně dobrou hotovostní pozici a z ní může platit veškeré finanční závazky minimálně příští 4 měsíce. Rovněž nemá žádné investice, které by musela uskutečnit a nemohla je odložit, kdyby bylo třeba. Předběžně také jedná s fin. institucemi o odkladu splátek úvěrů, pokud by to situace vyžadovala. Rozumíme tomu ale tak, že to v současné situaci není nutné. Pokud jde o dluhopisy, TMR nemá letos splatnou žádnou emisi, bude pouze platit úroky. 

Celkově čteme vyjádření tak, že TMR nyní nepozoruje dramatický dopad na hospodaření a že klíčové bude, s jakou rychlostí epidemie odezní a jaké bude chování zákazníků cca za 2-3 měsíce, kdy začíná pro firmu důležitá letní sezóna.

Zpět na přehled zpráv