Index českých podnikových dluhopisů
obchodovaných v České republice
Jak se index počítá?Dluhopisy v indexu

Index sestavili analytici J&T Banky, Index sleduje emise veřejně obchodované na BCPP s objemem nad 200 milionů korun.

JTRE: Komentář k dluhopisům

Společnost J&T Real Estate vydala zhodnocení dopadu současné situace na své podnikání. JTRE popsala situaci jednotlivě podle vydaných emisí, jelikož ty se liší v projektech, které financují. Jde o tři eurové a jednu korunovou emisi dluhopisů.
 
Dluhopisy JTREF 0,0/2025
Dluhopisy financují developerské projekty na Slovensku a ve Spojeném království. Projekty pokračují dle harmonogramu, přestože mimořádná opatření mohou způsobit zpoždění ve výstavbě. Společnost zatím neeviduje změnu chování zájemců o byty. Pokračuje také v jednání o prodeji kancelářských budov. JTRE očekává, že krátkodobě může dojít k poklesu poptávky po nových bytech, nicméně u všech projektů je min. 65 % bytů již předprodaných. Proto očekává, že závazky z dluhopisů bude schopna plnit.
 
Dluhopisy JTREF 4,5/2023
Emise financuje kancelářské plochy a budovu s hotelem Sheraton v Bratislavě. Podle společnosti by nájem z kanceláří neměl být současnou situací dotčen, zatímco dopad na příjmy z hotelu patrný bude, jelikož ten je z titulu vládního nařízení uzavřen. JTRE nicméně očekává, že příjem z kanceláří pokryje všechny závazky včetně kupónů z dluhopisů. Současný stav by tak neměl ohrozit dodržení závazků z dluhopisů.
 
Dluhopisy JTRE FIN.3 0,00/2024
Emise financuje bytový projekt Triptych Bankside v Londýně. Společnost uvedla, že může dojít ke zpoždění výstavby z důvodu přísnějších vládních opatření a že je také možné čekat menší zájem o koupi bytů v krátkém až středním období. Na druhou stranu nyní společnost jedná se zájemci z Asie, kteří nově projevili zájem o byty po začátku současného mimořádného stavu. JTRE dále uvádí, že dokončení projektu spadá do období, kdy bude omezená nabídka jiných bytů, a že projekt má relativní výhodu výjimečné lokality v centru Londýna. Z těchto důvodů očekává, že dlouhodobě bude schopna plnit závazky z dluhopisů.
 
Dluhopisy Eurovea Byty 0,0/2024
Situace je z našeho pohledu podobná jako u bytových projektů uvedených výše. Společnost uvedla, že projekt pokračuje dle harmonogramu, avšak mimořádná opatření mohou výstavbu zpomalit. Krátkodobě se očekává pokles poptávky po bytech, nicméně v projektu je již předprodáno přes 65 % bytů. Společnost očekává, že mimo jiné díky dobré lokalitě projektu bude dlouhodobě pokračovat silná poptávka klientů. JTRE přepokládá, že bude dlouhodobě schopna plnit závazky z dluhopisů.
 
Celkově je z našeho pohledu klíčové, že bytové projekty se prodávají dlouhodobě, nikoli v krátkém časovém úseku. To snižuje rizika ze současné mimořádné situace. Ani u jedné z uvedených emisí tak podle společnosti nenastala situace, která by mohla ohrozit plnění závazků z vydaných dluhopisů.
 
Vyjádření společnosti je dostupné zde:
https://www.jtre.sk/sites/default/files/2020-04/Oznámenie%20pre%20investorov%2008_04_2020.pdf
 
Aktuální informace k emisím a situaci na trzích najdete na: https://nazory.jtbank.cz/
Zpět na přehled zpráv