Index českých podnikových dluhopisů
obchodovaných v České republice
Jak se index počítá?Dluhopisy v indexu

Index sestavili analytici J&T Banky, Index sleduje emise veřejně obchodované na BCPP s objemem nad 200 milionů korun.

Komentář k vyjádření skupiny Heureka k současné situaci

Společnost Heureka Group uvedla, že v současné mimořádné situaci všechny části skupiny fungují v běžném provozu a daří se jim dosahovat všech cílů. Zákaz prodeje v kamenných obchodech může podle Heureky do e-commerce přivést nové zákazníky, kteří mohou u online nakupování zůstat i v budoucnu. Celkově pak dle vyjádření nemá aktuální situace na podnikání skupiny významný dopad. 

Z našeho pohledu bychom rozdělil dopad na krátkodobý a dlouhodobý. V současné situaci podle nás prudce vzrostl zájem o online nákupy, což zvýšilo návštěvnost i cenových srovnávačů včetně Heureky. Na druhou stranu si myslíme, že zájem spotřebitelů se nyní zúžil na několik segmentů (potraviny, léky, drogerie), kde cenové srovnání nemusí být pro zákazníka nezbytné. U dražších položek (elektronika, nábytek, oblečení), kde je cenové srovnání důležitější, se mohla poptávka dočasně snížit a tím mohlo klesnout i jejich vyhledávání. V krátkém období tak předpokládáme spíše neutrální efekt na Heureku. 

Naopak v dlouhém období lze čekat pozitivní efekt z nových zákazníků, kteří by online prodej za normálních okolností ani nevyzkoušeli. Část z nich pravděpodobně bude nadále používat e-commerce i po skončení nouzového stavu. Otázkou také samozřejmě bude, jaký bude efekt případné druhotné hospodářské recese na nákupy. Ty mohou v důsledku recese klesnout, na druhou stranu právě cenová citlivost spotřebitelů (snaha ušetřit) je může přivést na weby Heureky, která má mezi srovnavači dominantní postavení. 

Celkově jsme názoru, že skupina Heureka má velmi dobré předpoklady projít současnou situací bez významného negativního efektu na hospodaření. Proto se domníváme, že současná situace nebude mít dopad na plnění závazků z dluhopisů Heureka FinCo CZ 5,25/2025. 

Vyjádření společnosti je dostupné zde:

https://heureka.group/upload/129-oznameni-spolecnosti-heureka-group-a-s-o-fungovani-v-dobe-epidemie-koronaviru-ze-dne-3-dubna-2020.pdf 

Aktuální informace k emisím a situaci na trzích najdete na: https://nazory.jtbank.cz/

Zpět na přehled zpráv