Index českých podnikových dluhopisů
obchodovaných v České republice
Jak se index počítá?Dluhopisy v indexu

Index sestavili analytici J&T Banky, Index sleduje emise veřejně obchodované na BCPP s objemem nad 200 milionů korun.

Aquila: Komentář k situaci

Společnost Aquila Real Asset Finance zveřejnila na svých stránkách zhodnocení dopadu současné situace na své hospodaření. Je možné jej nalézt zde:

http://i.aquila-real-asset.com/sites/default/files/Announcement%20of%20regulated%20%28inside%29%20information%20-%20Aquila%20Real%20Asset%20Finance%20a.s..pdf

Dopad epidemie Covid-19 na hospodaření Aquily má podle nás dvě dimenze – projektovou a poptávkovou. Aquila je za prvé developerem  projektů v oblasti rezidenčních nemovitostí a obnovitelných zdrojů. V prohlášení firma uvádí, že v současnosti nejsou stavby žádným zásadním způsobem zpožděny. Nevylučuje, že může nastat zpoždění kvůli pozdějším dodávkám komponent např. z Asie nebo kvůli omezení volného pohybu osob ve Španělsku. Nicméně zpoždění v řádu týdnů podle Aquily na projekty žádným podstatným způsobem nedopadne. Pokud jde o výrobu elektřiny z obnovitelných zdrojů, Aquila neregistruje žádné narušení. 

Z pohledu poptávky budou podle nás podstatné dva faktory. Prvním je poptávka po rezidenčních nemovitostech především ve Španělsku (hl. dluhopis Aquila 5,25/2022). Aquila tuto otázku zatím nekomentovala, ale jsme názoru, že projekty mají značnou část bytů již předprodaných. Pokud se současná situace rozvine v druhotnou recesi, Aquila může pozorovat slabší poptávku po rezidenčních nemovitostech především od střední třídy. Na druhou stranu pozorujeme již nyní pokles tržních úrokových měr. V takovém prostředí obecně roste atraktivita rezidenčních nemovitostí pro větší investory, jelikož nabízejí relativně stabilní nájemní příjem a lze je levně financovat. Proto se domníváme, že dlouhodobě bude po rezidenčních nemovitostech poptávka a nízké úrokové míry budou podporovat jejich hodnotu. 

Za druhé jsou pro Aquilu podstatné ceny energií vzhledem k portfoliu obnovitelných zdrojů (hl. dluhopis Aquila 5,0/2023). Společnost zmiňuje, že na prodejní ceny elektřiny bude mít negativní efekt současné ekonomické zpomalení i pokles cen ropy a dalších energií. Toto se nicméně týká jen té části produkce, která nebyla předprodána. Předpokládáme, že významná část produkce má hedgované ceny do příštích let, což omezuje rizika pro dluhopisy Aquila 5,0/2023. 

Celkově společnost uvádí, že neočekává výrazný růst LTV (loan-to-value) u svých projektů. Domníváme se, že díky relativně defenzivnímu portfoliu by Aquila neměla prolomit kovenanty dluhopisů a rovněž neočekáváme problémy s plněním závazků z dluhopisů.

Zpět na přehled zpráv