Index českých podnikových dluhopisů
obchodovaných v České republice
Jak se index počítá?Dluhopisy v indexu

Index sestavili analytici J&T Banky, Index sleduje emise veřejně obchodované na BCPP s objemem nad 200 milionů korun.

Passerinvest: Komentář k vyjádření společnosti

Passerinvest Group vydal vyjádření k současné situaci a dopadu na hospodaření. Společnost Passerinvest Group vlastní realitní portfolio, které je z největší části tvořeno kancelářskými budovami v pražském BB Centru. Tuto skladbu portfolia považujeme v současnosti za výhodu, protože provoz kancelářských ploch není vládními opatřeními zasažen. Pouze okrajovou část portfolia tvoří pronájem restauracím a fitness centru, které nyní musejí být zavřeny. 

Nájemníky kancelářských ploch jsou z velké části významné společnosti z oborů telekomunikací, energetiky, IT a bankovnictví. Nemyslíme si, že tyto firmy by nyní byly hospodářsky v ohrožení a že by tak hrozilo vypovězení nájmu. Většina těchto firem by byla podle nás relativně odolná i v případě delší recese, v níž může současná situace vyústit. 

Dluhopis Passerinvest 5,25/2023 je doprovázen 4 dluhovými kovenanty (podmínkami) na hospodaření, které společnost musí plnit. Z vyjádření firmy plyne, že vlivem současné situace a případné recese může dojít ke změně ocenění nemovitostí, které by se dotklo ukazatele LTV (loan-to-value). I přesto společnost očekává, že kovenanty naplní. Z našeho pohledu je v plnění rezerva, jelikož letošní přípustné maximum na LTV činí 78 % a společnost naposledy (k 30. 6. 2019) vykázala 60 %. Především se však domníváme, že nejdůležitějším ukazatelem je obdržené nájemné relativně k úrokům z dluhu, a to podle nás nebude významně dotčeno. Vyjádření společnosti vnímáme pozitivně a potvrzuje náš názor, že portfolio PasserInvest Group bude relativně odolné vůči současné mimořádné situaci i případné navazující recesi.

Zpět na přehled zpráv